Dona amb ulleres vermelles mostrant una llauna de tomàquet triturada en un entorn amb una pila de llibres.

Boticaria García adverteix sobre el consum de fruits secs: 'No tenen...'

Tenim una idea preconcebuda errònia relacionada amb l'omega-3

La nutricionista Boticaria García ha llançat una advertència important sobre el consum de fruita seca, assenyalant que, encara que aquests aliments són coneguts pels seus beneficis, l'omega-3 que contenen no és tan eficaç com moltes persones creuen. Sovint, es promociona els fruits secs com una font rica en àcids grassos omega-3, essencials per a la salut cardiovascular i cerebral, però l'experta gastronòmica aclareix que aquest omega-3 és de baixa qualitat en comparació amb el que es troba al peix blau, com el salmó o el verat.

L'omega-3 present als fruits secs, principalment les nous, és de tipus ALA (àcid alfa-linolènic). Aquest tipus d'omega-3 és un precursor que el cos humà ha de convertir en EPA i DHA, les formes actives d'omega-3 que es troben al peix. No obstant això, aquesta conversió és molt ineficient a l'organisme, amb taxes de transformació que no superen el 10%. Això significa que, encara que es consumeixi una quantitat considerable de fruits secs, el cos no aprofitarà el contingut d'omega-3 de manera tan efectiva com ho faria amb l'omega-3 que es troba al peix blau. "No tenen omega-3 de qualitat", especificava Boticaria García.

Una dona somrient amb un mico rosa i arracades grans està asseguda en una cadira moderna en un entorn il·luminat amb llums porpres.
Boticaria García en un programa de TV | Antena 3

L'omega-3 del peix blau és més beneficiós

Boticaria García destaca que l'omega-3 present al peix blau és molt més eficaç perquè ja està en la seva forma activa, cosa que facilita la seva absorció pel cos sense necessitat de processos de conversió. Aquests àcids grassos essencials, en particular l'EPA (àcid eicosapentaenoic) i el DHA (àcid docosahexaenoic), són fonamentals per a la salut cardiovascular, la funció cerebral i la reducció de la inflamació al cos.

Estudis científics han demostrat que el consum regular de peix blau està associat a una millor salut cardíaca i a la reducció de riscos de malalties degeneratives. A més, l'omega-3 del peix ajuda a mantenir nivells de colesterol adequats ia regular la pressió arterial. Per tant, encara que els fruits secs són una font nutritiva que aporta proteïnes, fibra i antioxidants, no s'han de considerar com la principal font d'omega-3 a la dieta.

Què fer per obtenir una bona aportació d'omega-3?

Per a aquells que busquen assegurar-se que estan obtenint suficient omega-3 de qualitat a la seva dieta, Boticaria García recomana prioritzar el consum de peix blau almenys dues vegades per setmana. Si per alguna raó no es consumeix prou peix, també suggereix considerar la suplementació amb oli de peix o oli d'algues, que contenen EPA i DHA en concentracions adequades.

Això no vol dir que hàgim d'eliminar els fruits secs de la dieta. Aquests aliments continuen sent molt beneficiosos per aportar altres nutrients com proteïnes, minerals, fibra i greixos saludables. A més, ajuden a mantenir un bon estat de salut general i tenen un efecte saciant que pot contribuir a controlar el pes. No obstant això, no se n'ha de dependre únicament per obtenir omega-3 de qualitat.