Dona pensant sobre la pasta i el logotip de l'OCU

L'OCU avisa quina és la millor pasta que podeu comprar: ideal per a sopars o dinars

La pasta és un dels aliments que més es consumeix, per la qual cosa és important conèixer-ne tots els beneficis

La pasta és un aliment bàsic de la nostra alimentació. En qualsevol dels seus tipus, mai falta a cap llar i poques persones poden dir que no els agrada. Però això no vol dir que totes les varietats de pasta que existeixen siguin igual de bones.

L'OCU ha fet un estudi per explicar les peculiaritats de cada tipus de pasta. La més coneguda és la pasta seca, que és la que està feta de sèmola de blat, en sec és ferma i és de color groc. Tot i així, hi ha altres varietats que val la pena conèixer per veure quin s'ajusta més als nostres gustos.

Quins tipus de pasta trobem al supermercat?

Partint que la pasta clàssica és la que us hem esmentat, podem trobar diferents variants. En aquestes s'utilitzen ingredients diferents per oferir una varietat més gran. En aquest cas, a més, també es fa possible que persones que no poden menjar la pasta bàsica per ser celíaques, no es quedin sense poder menjar la pasta.

Però res millor que conèixer les característiques de cadascuna per conèixer-les millor. Per això, l'OCU ha fet un apartat on explica com són. Així podràs escollir la que més t'agradi sense problemes.

Muntatge amb una dona pensant i pasta i pa al fons
Escollir una bona pasta és imprescindible per a una alimentació saludable | Mix and Match Studio, Getty Images

1. Pasta amb ou

Aquest tipus de pasta es fa posant tres ous sencers per cada quilo de sèmola. Per això s'aconsegueix que tingui un color groc més intens i la textura sigui més forta. Això últim ho podem notar perfectament quan el mengem.

Els nutrients també canvien pel que fa a la pasta normal, ja que en aquest cao trobem més proteïnes i greixos. També és important esmentar l'aportació de vitamines A i D. El gran inconvenient de la pasta a l'ou és el preu, ja que sol costar el doble que la normal.

2. Pasta integral

La pasta integral té una característica que la diferencia de la normal, i és que en la composició ha de posar sèmola integral de blat dur perquè sigui integral. Sempre junt i mai separat. Una altra de les diferències és que en aquest cas estem parlant d'una pasta que té més quantitat de fibra.

Els preus en aquest cas poden variar força depenent del cereal que s'utilitzi o de la marca. Per sort, fa temps que les marques blanques la van voler incloure dins del seu assortiment. Per això mateix, no fa que paguem el preu de les grans marques, ja que tenim opcions més econòmiques.

Muntatge amb uns espaguetis sobre la taula i un plat de pasta
La pasta integral és una molt bona opció | Getty Images Signature

3. Pasta amb verdures

Per preparar aquesta pasta es fa una barreja de la sèmola amb les diferents verdures que es vulguin utilitzar. Això es pot veure perfectament en els colors que aquesta té finalment, com el verd dels espinacs o el vermell del tomàquet. Tot i així, no té prou quantitat de verdures com perquè pugui substituir-les a la nostra dieta.

En aquest cas, sí que hi influeix el reclam que té verdura a l'hora de posar-hi el preu. I és que en les marques més conegudes el preu és força elevat. Tot i així, tenim la sort que també les marques blanques han volgut treure la seva pròpia versió al mercat.

4. Pasta sense gluten

Per als qui són celíacs, consumir pasta normal és impossible, però per sort tenen opcions sense gluten que sí que poden consumir. El problema més gran que trobem en aquesta és el preu, com passa en molts altres productes sense gluten. No és tan accessible, però es converteix en una despesa obligada si els celíacs volen menjar pasta.

Sí que és veritat que ens tornem a trobar amb marques blanques que la inclouen en el seu assortiment. Això abarateix una mica el preu, però queda lluny del que costa la pasta normal. On no trobem diferències és en els nutrients, ja que aquests són similars als de la pasta corrent.

5. Pasta de llegums

Una altra opció per a les persones amb problemes amb el gluten és la pasta de llegums, ja que moltes no tenen aquesta proteïna. Hi ha moltes opcions al mercat, podent escollir varietats com llenties, cigrons o pèsols. Això sí, per a més seguretat si ets celíac, mira la composició per si hi hagués alguna barreja que t'afecti.

Muntatge amb un plat de pasta i una cullera i diversos llegums en un cercle
La pasta de llegums és una alternativa a la pasta tradicional | Getty Images

En aquest cas, és una part que té una aportació alta de fibra, encara que no pot substituir una ració de llegums. D'altra banda, aquesta mena de pasta és cara, fins i tot més que la pasta sense gluten. Com indica l'OCU, pot arribar a costar tres vegades més.

6. Pasta d'arròs

Aquest tipus de pasta es troba, sobretot, als plats de menjar oriental. Està feta principalment amb farina d'arròs, encara que de vegades se'ls poden incloure tant cereals com vegetals. Visualment és una pasta llarga, final i el color es podria dir que és pràcticament transparent.

Els fideus d'arròs també solen rebre el nom de noodles, per si us sona més. Tot i així, el que no canvia, els truquis com els truquis és el preu que tenen. I és que són més cars que la pasta tradicional, de manera que hauràs de pagar més si optes per ells.

7. Pasta negra

Aquesta pasta mereix esment a part, ja que no es pot incloure al costat de la resta, ja que a molts llocs està qualificada com una pasta gurmet. A la vista hi ha el preu que té pot arribar perfectament als 10 euros el quilo.

El color que té aquesta pasta ve de la tinta de calamar que es fa servir per tenyir-la. Per això el seu nom a l'hora de comercialitzar-la és "all nero di seppia". Aquesta tinta, en veritat, nutricionalment no tenen cap valor, però no treu que en altres aspectes sí que sigui un afegit interessant.