Muntatge amb una imatge de Marina Vilalta durant un reportatge del programa “Planta Baixa” de TV3. A la dreta una imatge amb una pastora i el seu bestiar

VÍDEO: Marina Vilalta, 97 anys, la pastora més veterana

TV3 celebra l'aniversari d'una dona exemplar

Malgrat l'anunci del final de les seves emissions, el programa Planta Baixa, de TV3, que condueix Agnès Marquès, encara continua compartint peces molt interessants, com la que protagonitza Marina Vilalta, la pastora de més edat.

Agnès Marquès ha destacat que Marina Vilalta ha arribat als 97 anys, i per aquest motiu, "hem volgut sortir a pasturar amb ella". Per això, un equip del programa de la televisió pública catalana, encapçalat pel jove periodista Nil Marbà, s'ha desplaçat fins a Bruguera, una entitat de població del municipi de Ribes de Freser, a la comarca del Ripollès, per felicitar com es mereix aquesta increïble dona nascuda el 1927. Tot i la seva edat, Marina segueix pasturant el bestiar: "estic bé; avui, com és el meu aniversari he sortit a pasturar el bestiar, aquí en un camp a prop, altres dies vaig més lluny".

Una gran lliçó de vida

El cas de Marina Vilalta -qui el 2022 va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat- és especialment significatiu, perquè se la pot observar en gran forma, pujant i baixant prats com si es tractés d'una noia. Per a ella, el secret “és posar-hi voluntat. Si es té voluntat i s'estima el que fas, les coses també surten”. Marina és posseïdora de 40 ovelles: "m'agrada molt pasturar-les, em sabria molt greu no poder veure-les. Les estimo molt".

Durant el reportatge que ha estructurat Nil Marbà, també ha aparegut un altre jove periodista, Abraham Orriols, de 27 anys, autor d'“Una vida a les muntanyes” un llibre publicat per Ara Llibres, que explica la vida de la Marina Vilalta. Com indica la informació oficial d'aquesta obra literària, "La història de Marina, que cobreix un segle, ens permet mirar la muntanya amb tota la seva immensitat i conèixer els qui la treballen, els que s'han amagat o s'han escapat i els animals que hi viuen salvatges. Ens presenta la força de la natura sobre l'home i com aquest, amb els anys, ha après a entendre-la, preveure-la i conviure amb ella. La història de la Marina ens amplia la mirada sobre el món rural i la saviesa popular del nostre país".

La vitalitat d'aquesta dona gran, però d'esperit tan eminentment jove, li permet donar consells que haurien de servir com a exemple a una part de la societat: "què no es quedin al sofà de casa; cal sortir, caminar, passejar, perquè si no, no tindràs l'energia necessària. Jo encara ho faig i tinc 97 anys". La de Marina és una veritable lliçó de vida, una integrant d'aquest col·lectiu exemplar de persones l'edat de les quals no ha pogut amb les seves il·lusions i voluntats, que encapçala Maria Branyas, la persona més gran del món, amb 117 anys. Per a totes elles, per molts anys més!