Un home dret al costat d'un taxi amb un rètol groc que diu "TAXI" en un entorn urbà.

Roger de Gràcia explica que Loquillo va ser expulsat d'un taxi: 'Va exigir que...'

El relat s'ha viralitzat a les xarxes socials

La situació de la llengua catalana està preocupant molts habitants de Catalunya. En els darrers anys la població està prenent un rumb alarmant amb l'ús del català al mateix país. De fet, a les grans ciutats com Barcelona és molt habitual escoltar el castellà a molts dels establiments públics.

Aquesta transició ha interessat molt els debats polítics per situar-lo com un tema clau per a les agendes culturals. Tot i això, els números empitjoren i sembla que el català està perdent pes en el vocabulari quotidià. En un ofici com els taxistes, a Barcelona, sembla que ja no queden conductors que parlin correctament en català.

Roger de Gràcia explica que Loquillo va ser expulsat d'un taxi

Fa unes hores, s'ha viralitzat una publicació sobre una situació ocorreguda a un taxi de Barcelona. La història l'ha relatat Roger de Gràcia en una piulada que ha cridat l'atenció de molts seguidors. El periodista ha començat explicant el relat d'un taxista que havia fet fora un personatge català conegut per exigir-lo a parlar en castellà.

L'usuari acaba amb una paraula perquè els seus seguidors encertin el personatge que és “Apostes”. Les interaccions no triguen a arribar i, després d'una llarga llista de noms com: Xavier Sardà, Évole, Jordi Cañas, Victor Amela... Hi ha un seguidor que endevina la tecla: “Loquillo”.

La relació de Loquillo amb la llengua catalana

Loquillo, nascut com José María Sanz Beltrán a Barcelona el 1960, és un cantant de rock que ha estat un referent a la música espanyola durant més de quatre dècades. La seva relació amb Catalunya i, en particular, amb la llengua i la cultura catalana, ha estat marcada per certa controvèrsia. Tot i que va créixer al barri del Clot, una zona amb forta identitat catalana, Loquillo ha destacat per la defensa de l'ús del castellà.

Un home amb ulleres de sol i una beguda a la mà és en un estadi ple de gent, amb un escenari il·luminat al fons.
El Loquillo en un concert posant per a les seves xarxes socials | @loquillo

L'ús de la llengua ha disminuït en àmbits públics, especialment a grans ciutats com Barcelona, on el castellà domina en molts sectors. La història relatada per Roger de Gràcia a les xarxes socials, on un taxista assegura haver fet fora Loquillo per insistir que parlés en castellà, és un clar reflex de les tensions lingüístiques que es viuen a Catalunya.

Parlar en català és un acte d'identitat per a tots els catalans. La llengua és un vehicle de comunicació i un símbol d'unió de tota la societat. El català representa una connexió profunda amb les arrels, els costums i les tradicions que formen part de la història de Catalunya.