Dues persones en un hospital, una estirada en un llit i l'altra inclinada fent-li un petó al front, amb un gràfic al centre que mostra un procés de fertilització.

En què consisteix el mètode de fecundació ROPA? L'han utilitzat Dulceida i Alba Paúl

S'ha tornat molt popular després que les dues influencers catalanes l'hagin fet servir

Dulceida i Alba Paúl són una de les parelles més conegudes i estimades dins del panorama mediàtic, especialment a l'àmbit de les xarxes socials. Aida Domènech, més coneguda com a Dulceida, és una de les influencers més populars del país, amb milions de seguidors en plataformes com Instagram, on comparteix la seva vida, viatges i projectes professionals.

Per la seva banda, Alba Paúl és una model i empresària que ha sabut guanyar-se l'afecte dels seguidors de la influencer i ha forjat la seva pròpia identitat a les xarxes. Després d'anys de relació, totes dues van decidir fer el pas de formar una família. I ho han fet mitjançant un mètode de fecundació conegut com a ROPA (Recepció d'Ovocits de la Parella), que els ha permès ser mares biològiques de la seva filla.

El mètode ROPA ha estat clau per complir el seu somni de la maternitat, especialment per a parelles de dones, ja que permet que totes dues participin activament en el procés. Aquest mètode és cada cop més comú entre les parelles del mateix sexe a Catalunya i permet a les dues dones involucrar-se físicament en el naixement del nadó.

En el cas de Dulceida i Alba Paúl, la gestació ha estat portada per Dulceida, mentre que els òvuls fertilitzats provenen d'Alba. Amb aquest procés, totes dues han pogut experimentar la maternitat de manera única i equitativa.

En què consisteix el mètode de fecundació ROPA?

El mètode ROPA és una tècnica de reproducció assistida que està pensada exclusivament per a parelles de dones, i les sigles responen a "Recepció d'Ovocits de la Parella". A diferència d'altres mètodes de reproducció assistida, com ara la inseminació artificial o la fecundació in vitro.

En aquest procediment les dues dones poden participar activament en la creació i gestació del nadó. Una de les parts dóna els seus òvuls, fertilitzats amb l'esperma d'un donant anònim, i l'altra part és qui porta a terme l'embaràs.

El procés es desenvolupa en diverses fases. En primer lloc, la dona que aportarà els seus òvuls, coneguda com a donant, passa per un tractament hormonal que estimula la producció d'ovòcits. Aquest tractament és similar al que es realitza a la fecundació in vitro tradicional.

Posteriorment, els òvuls són extrets mitjançant una petita intervenció quirúrgica, sota sedació, i són fecundats al laboratori amb l'esperma d'un donant.

Dolçada i la seva parella després de donar a llum
Dulceida i Alba Paul amb la seva filla recent nascuda | Instagram

Quan els òvuls han estat fecundats i s'han convertit en embrions viables, aquests són transferits a l'úter de l'altra dona, coneguda com la receptora. Aquesta segona dona serà qui tiri endavant l'embaràs i doni a llum.

Abans de la transferència, la receptora també ha de passar per un tractament hormonal que prepara el seu úter per rebre els embrions i facilitar-ne la implantació. Aquest tractament sol incloure l'administració de progesterona i estrògens per assegurar un entorn adequat.

Un dels grans avantatges del mètode ROPA és que permet a les dues dones tenir un rol actiu en el procés. La donant comparteix el material genètic amb el futur nadó, mentre que la receptora té l'experiència de portar l'embaràs.

El que reforça l'enllaç emocional de totes dues amb el nen o nena que ha de néixer. En el cas de Dulceida i Alba Paúl, el mètode ROPA ha estat una solució ideal per complir el desig de formar una família.

El mètode ROPA ha crescut en popularitat en els darrers anys a causa de la seva efectivitat i de la possibilitat que ofereix a les parelles de dones de compartir l'experiència. Com Dulceida i Alba Paúl han demostrat, aquesta tècnica ofereix una manera poderosa de complir el somni de ser mares. Compartint de manera equitativa els rols en la creació i gestació del nadó.