Un grup de persones posant davant d'un fons amb un edifici vermell i una bandera que diu “Polònia”.

El problema amb la fiança que ha tingut un excol·laborador de 'Polònia' de TV3

Va participar a les primeres temporades de Polònia

Quan comencem a viure en un pis de lloguer, tant si els tràmits es fan a través d'una immobiliària o parlant directament amb el propietari, és habitual que ens demani una fiança. Aquests diners no van a la butxaca, sinó que tenen l'obligació legal de dipositar-los a l'Incasol a Catalunya i en altres organismes anàlegs a altres zones.

Els problemes arriben a l'hora d'abandonar el pis. En la majoria dels casos, el propietari torna la fiança, les parts trenquen el contracte i la relació s'ha acabat. Tot i això, moltes vegades l'arrendador es nega a tornar la fiança a l'arrendatari i comença una batalla legal entre ells. És el que ha passat a un excol·laborador del programa d'humor Polònia i conegut periodista de TV3.

Roger de Gràcia va explicar a principis d'octubre a les xarxes socials que el propietari del pis que havia abandonat, no només es negava a tornar-li la fiança sinó que li requeria perquè abonés unes presumptes deficiències del pis i li adjuntava un pressupost.

"Passats els 30 dies, la propietat ha decidit que no em retorna la fiança de 900 euros. És més, em passa un pressupost on jo li he de pagar. Pam", diu l'excol·laborador de Polònia. De manera que el comunicador, a més de no rebre els 900 euros, li hauria de pagar 850 euros.

Home amb ulleres i barba parlant en un programa de televisió, amb un gràfic de línia descendent en un cercle vermell al costat.
Toni Soler | TV3, XCatalunya

Consells dels usuaris de Twitter

El cas es va fer viral i molts usuaris de l'antiga Twitter li van recomanar com procedir. Li van recordar que és obligatori dipositar les fiances a l'Incasol i que presentés una denúncia davant aquest organisme per aconseguir la seva revolució.

Un altre usuari assegura que li va passar el mateix i li recomana que interposi un judici verbal, amb què no necessitarà advocat per ser menys de 2.000 euros l'import i demani la devolució de la fiança.

També us recorden que un llogater no té l'obligació de pintar el pis quan abandona la casa, perquè un mínim desgast de la pintura s'atribueix a l'ús d'aquell habitatge. Així mateix, li han recordat que es pot posar en contacte amb el 'Sindicat de Llogateres'.

Resolució del conflicte

Gràcies a la pressió de Roger de Gràcia i a la mediació de l'administrador de finques, el propietari rebaixa les pretensions. Així ho explicava el mateix periodista davant de la seva companya Helena Garcia Melero.

També ho explicava ell en un tweet. Li tornen la fiança, li tornen 800 euros. Tot arreglat. Tret d'alguns detalls, gairebé el total de la fiança.

Abans de claudicar definitivament, la propietat va fer un intent de regateig. Va emetre un altre pressupost amb presumptes danys. Finalment, la partida l'ha guanyat l'inquilí. L'ha guanyat Roger de Gràcia.