Muntatge amb una imatge de Marta Angelat durant una entrevista per al diari ARA. A la dreta, una imatge d'una noia amb una claqueta

El paper de Marta Angelat de 'Com si fos ahir' en una mítica pel·lícula de fa 45 anys

Un icònic precedent a la carrera de la prestigiosa actriu catalana

Marta Angelat és una de les grans dames de la interpretació catalana. Ha destacat excepcionalment a teatre, cinema i televisió. Els teleespectadors de TV3 la poden veure diàriament a la sèrie de gran èxit, Com si fos ahir.

A la sèrie de sobretaula de la cadena pública catalana, Angelat interpreta a la Joana, que va abandonar el seu marit per viure una nova vida amb la Paz -personatge que interpreta Anna Güell-; una dona per la qui fins i tot està disposada a viatjar al Canadà on la seva nova parella es troba temporalment, perquè no en pot estar gaire allunyada; en el seu retorn torna renovada i amb moltíssima energia. Una dona que Marta Angelat aconsegueix portar cap al terreny com a actriu i aquestes característiques pel detall, els gestos i l'expressió que l'han convertit en una de les grans intèrprets del país.

Però la carrera d'aquesta barcelonina il·lustre de 71 anys ja comprèn set dècades, durant les quals ha demostrat les seves virtuts tant als escenaris com davant les càmeres. Habitualment vinculada als grans teatres de Catalunya, com el Lliure, la Sala Beckett o el TNC (Teatre Nacional de Catalunya), entre lesseves actuacions escèniques destaquen El criat de dos amos, Hamlet, La ronda, Les tres germanes, La consagració de la primavera, Llengua materna Mameloschn, La sang, La cabra o qui és Sylvia? i Victòria Szpunberg: Amor mundi, entre moltíssimes altres.

Al biopic de Lluís Companys

Els més cinèfils, també recordaran Marta Angelat en les seves aportacions al món cinematogràfic, inclosa una de les pel·lícules clau dins la història del cinema català: Companys, procés a Catalunya, film històric sobre la figura del president Lluís Companys, dirigit per Josep Maria Forn el 1979. En aquell temps, Angelat era una noia de vint i escaig amb encara escassa experiència en els rodatges, cosa que no va evitar que portés a terme una recordada interpretació com a Àngela, la xicota del personatge que va interpretar Xavier Elorriaga, un pres al castell de Montjuïc, doblement condemnat a mort.

Tot i que la seva interpretació en aquest icònic film català de finals dels setanta, no és gaire extensa, sí que es recorda per protagonitzar algunes de les escenes més transcendentals, especialment aquella en què és testimoni del trasllat del president com a presoner a Montjuïc per a ser sotmès a un Consell de Guerra sumaríssim per rebel·lió militar. Resulta impossible oblidar aquests breus instants en què l'Àngela de Marta Angelat, a les portes del castell, intercanvia una mirada silenciosa i de gran respecte amb Companys, excel·lentment interpretat per Luis Iriondo.

Pels habituals de TV3, Marta Angelat és com de la casa, una presència habitual a diverses sèries d'èxit, produïdes per la cadena. Les seves col·laboracions inclouen Estació d'enllaç, Setze dobles i Polseres vermelles, en què interpretava la inoblidable Dra. Andrade. Marta Angelat és d'aquelles “escollides” que, ja amb la seva sola presència, incrementen la qualitat de qualsevol producció.