Nandu Jubany és un dels cuiners més reconeguts de Catalunya. Amb una trajectòria que destaca tant per la seva excel·lència culinària com per la seva capacitat d'innovació. Nascut a Monistrol de Calders, va créixer en una família vinculada al món de la restauració, fet que va influir decisivament en la seva carrera.
Des de ben jove, va començar a treballar en el restaurant familiar, on va aprendre els fonaments de la cuina tradicional catalana. Aquesta formació inicial el va portar a consolidar-se com un dels xefs més influents del país. El 1995, Nandu Jubany va obrir el seu propi restaurant, Can Jubany, situat a Calldetenes, a la comarca d'Osona.
Aquest establiment va esdevenir ràpidament un referent de la cuina catalana, gràcies a la seva proposta gastronòmica que combina tradició i innovació. Jubany va saber reinterpretar els plats tradicionals de la seva terra, aportant-hi un toc personal i sofisticat que els elevava a una nova dimensió. La seva feina al capdavant de Can Jubany va ser reconeguda amb una estrella Michelin l'any 1998, distinció que encara manté i que certifica la qualitat de la seva cuina.
Un plat de temporada
A través del seu compte oficial d'Instagram, on té més de 330.000 seguidors. Nandu Jubany ens ha portat un plat perfecte per l'estació que ve. Es tracten d'uns rovellons pinetelles de temporada.
Una de les característiques més destacades de Jubany és la capacitat de treballar amb productes de proximitat. Posant en valor els ingredients del territori i establint una relació directa amb els productors locals. Això li permet oferir una cuina arrelada a la terra, però amb una visió contemporània que la fa accessible a un públic més ampli.
És per això que ha decidit fer aquest plat i compartir-ho a xarxes. "Els primers rovellons pinetells de la temporada a 31 d'agost! Teniu ganes de bolets?", explicava a la descripció de la publicació. En el vídeo ens mostra com està fent una gran quantitat dels mateixos, afegint sal, all i julivert a aquests.
Els rovellons pinetells són un dels bolets més preuats de la cuina catalana, especialment durant la tardor. Recollits als boscos de pins de Catalunya, aquests bolets destaquen pel seu sabor intens i una textura carnosa que els fa irresistibles. Per preparar-los, és important netejar-los bé, eliminant tota la terra i restes de fulles amb un drap humit o un pinzell suau, evitant l'ús excessiu d'aigua per no perdre'n el gust.
Un cop nets, s'aconsella tallar la base del peu si està molt dura. A la cuina, els rovellons pinetells es poden cuinar de moltes maneres, però una de les més tradicionals i apreciades és a la planxa, com ho fa Nandu Jubany. Per a aquesta preparació, només cal escalfar una graella o una planxa ben calenta, afegir una mica d'oli d'oliva i posar els bolets amb la cara del barret cap avall.
S'han de cuinar fins que comencin a daurar-se i suar, moment en què es poden girar i deixar-los coure uns minuts més. Un cop cuits, és habitual afegir-hi una picada d'all i julivert amb un raig d'oli d'oliva verge extra per ressaltar-ne el sabor.