Margarida Minguillón interpretant el paper de Cinta al Bar Peris

Què se n'ha fet de Margarida Minguillón? La mítica Rosa de Poblenou

Margarida Minguillón és una actriu catalana coneguda per les seves actuacions en sèries de TV3 i en obres de teatre

Margarida Minguillón Arán va néixer a Barcelona el 24 de febrer de 1947. Ha participat en desenes de projectes de teatre, cinema i televisió i també és coneguda per ser una excel·lent actriu de doblatge. A TV3 es va fer popular amb el seu paper de 'Rosa' a la sèrie 'Poblenou', la primera telenovel·la de la Televisió de Catalunya d'elaboració pròpia, amb guionistes, tècnics, actors i actrius de Catalunya. Després també va participar a 'El Cor de la Ciutat', interpretant a 'Cinta'.

Rosa Miró, del Poblenou, va néixer el 1994, però Margarida Minguillón ja portava molta carrera. El 1970, al desembre va participar a Vol ser polígam? de Xavier Lafleur estrenada al Cafè Teatre Gaslight de Barcelona. El 1971, al juliol va formar part de l'elenc de Napoleó sóc jo de JA de l'Església estrenada al Cafè Teatre Martin's de Barcelona. El 1971, al novembre, va participar a 'Quan el diable porta faldilles' de Rafael Richart estrenada al Teatre Talía de Barcelona. L'abril del 1973, 'Berenàveu a les fosques' de Josep Maria Benet i Jornet. El 1973, al juliol, 'Superboeing' de Marc Camoletti sota la direcció Albert Closas estrenada al Teatre Barcelona. El 1977, va participar a 'La camarera és perillosa' de Serge Véber estrenada al Teatre Romea de Barcelona. El maig del 1979, va formar part de 'Les arrels d'Arnold Wesker' estrenada al teatre Romea, de Barcelona. Encara n'hi ha més, el 1982, 'Baal de Bertolt Brecht' sota la direcció de Joan Ollé, que es va estrenar al Teatre Lliure de Barcelona.

Fins aquí la seva trajectòria al teatre. No hem d'oblidar les seves participacions a la televisió, perquè són igual d'importants. El 1984 Misteri (capítol: Història negra) vist a TVE-2. El 1985, Ocupa't d'Amelia de Georges Feydeau amb la direcció d'Àngel Alonso, vista a Televisió Espanyola. L'any 1986 va participar a Planeta Imaginario, emès a Televisió Espanyola.

A partir d´aquí començarien els seus grans papers. Almenys els que més han fet parlar. El 1994, Poblenou, interpretant una de les protagonistes, Rosa Miró. I la mateixa sèrie Rosa, en què ella era, lògicament, Rosa, que es va emetre entre el 1995 i el 1996 a la Televisió de Catalunya. Finalment, entre 2000 i 2007 va interpretar Cinta, a El Cor de la Ciutat.

Poblenou

El Poblenou va marcar un abans i un després a TV3. Va ser la primera sèrie en català que es va emetre a la televisió pública de Catalunya i la primera de moltes més: Secrets de Família, Nissaga de Poder, Laberint d'Ombres, El Cor de la Ciutat, La Riera, Vent del Pla i un llarg etcètera. Se centrava en la vida del barri del Poblenou i, en especial, de la família Aiguadé. Es tocaven alguns temes controvertits a l'època com la sida, l'emancipació de les dones, homosexualitat, avortament, maltractaments a dones...

El Cor de la Ciutat

Margarida Minguillón i el seu personatge de Cinta van entrar al cor de milions de catalans. La sèrie més longeva de la història de TV3 té similituds amb el Poblenou, ja que narra la història de veïns del barri de Sant Andreu i de Sants i, en especial, de la família Peris, que gestionava un bar on transcorrien les principals històries de la novel·la . Cinta va haver de superar moltes dificultats familiars com la malaltia de la seva filla Laura (Bea Segura) i David (Quim Gutiérrez), que va entrar a formar part d'un grup neonazi.