Joana Sanz és una model canària que a més de ser coneguda per la seva feina també ho és per ser la parella de Dani Alves. La de Tenerife sempre ha donat suport a l'exjugador del FC Barcelona i sempre ha assegurat que, malgrat que el brasiler estigués a la presó, ella li faria costat. De fet, amb l'exlateral en llibertat, fa uns mesos els vam poder veure d'escapada romàntica a Eivissa, gaudint del sol i del mar de les Pitiüsses.
Tot i tenir un nom que fonèticament podria semblar català, és canària. Tot i això, ha viscut molts anys a Catalunya i, concretament, a Barcelona, així que podria entendre (no demanem parlar) la llengua que es parla en aquesta ciutat i en aquest país. Almenys, podria entendre el nostre fet diferencial. Però no. Ha quedat clar que no és així quan ha criticat la Generalitat a través d'Instagram.
Què va passar? Doncs que la model tenia un dubte amb uns animals i va fer una consulta, en castellà, a l'administració catalana. I, evidentment, aquesta va contestar en català, que és la llengua pròpia de Catalunya. La resposta no va agradar a la dona d'Alves, que va publicar un nou missatge dient: "escric en castellà i em contesten en català, opineu vosaltres".
Contacte amb l'àrea de gestió ambiental
La model volia contactar amb aquest departament per resoldre un dubte. Volia saber què havia de fer amb un petit ratpenat salvatge que va trobar al seu jardí. Ella va explicar que el cuidaria fins que des d'algun organisme oficial li donessin resposta. Tot i això, a Joana Sanz no li va interessar el contingut de la resposta sinó l'idioma en què es donava.
"Jo sabia que tenia una comunitat de ratpenats a casa meva, perquè es fiquen per les rajoles. Aquest deu haver caigut, i vaig decidir agafar-lo perquè si el deixava a terra amb el sol del migdia, es quedaria dissecat". Tot seguit va afegir que li va donar llet per a gats, perquè havia llegit a "google" que anava bé.
Reaccions a les paraules de Joana Sanz
Els usuaris de xarxes socials la van titllar de catalanofòbica i li van recordar que vivia a Catalunya des de feia set anys. Li van recordar que el català és una llengua minoritzada per culpa d'aquestes actituds supremacistes, que consideren que s'ha de parlar en castellà pel simple fet que l'interlocutor també ho faci.