Muntatge amb una imatge de Gemma Brió del perfil d'Instagram. A la dreta una imatge amb una noia i una claqueta

Gemma Brió de 'Com si fos ahir': El paper que li va donar fama i molt diferent del d'Ainhoa

La capacitat camaleònica de l'actriu catalana

Gemma Brió és una d'aquelles cares molt identificables amb les sèries més famoses de TV3. Actualment al primer pla mediàtic gràcies al seu personatge d'Ainhoa a Com si fos ahir, la trajectòria d'aquesta actriu i dramaturga nascuda a Badalona fa 52 anys, és molt remarcable.

El punt d'inflexió de Gemma Brió pel que fa a la televisió pública catalana es va produir l'any 1994, amb l'estrena d'una sèrie que esdevindria un veritable mite televisiu català: Poblenou. L'impacte de popularitat que va viure la sèrie i, en conseqüència, els integrants del repartiment, va ser monumental. El personatge de l'actriu a Poblenou era el d'Anna Aiguadé, la filla de 18 anys d'Antoniu i Rosa; una noia culta que al nou barri coneixeria la seva amiga i el seu gran amor. Segons reconeixeria posteriorment l'actriu, el d'Anna va ser un "màster a la televisió, vaig aprendre molt".

Durant la seva intervenció al programa Al cotxe! amb Eloi Vila, Brió va reconèixer que durant aquella època no podia anar tranquil·la pel carrer, ni agafar l'autobús, ni res semblant. Durant aquells dies era una actriu molt jove que no podia imaginar res de tot allò. Era pràcticament el seu debut davant de les càmeres i no estava preparada per tota aquella explosió de fama immediata.

Un gran canvi de registre

Uns quants anys després, Gemma Brió interpreta aquesta dona misteriosa i repulsiva de Com si fos ahir. Brió està estupenda interpretant aquesta persona manipuladora, agressiva i gelosa del seu marit per la seva facilitat d'entaular amistats. Un personatge a anys llum de l'Anna del Poblenou, fet que evidencia la capacitat interpretativa d'aquesta portentosa actriu amb una trajectòria als escenaris i als platós realment interessant.

Ens hem de remuntar fins a inicis dels anys noranta per trobar el debut cinematogràfic d'una jove Gemma Brió, interpretant la Delfina Foix de La febre de l'or (Gonzalo Herralde, 1993). Des de llavors ha alternat muntatges teatrals com Germans de sang, La filla de l'est, Tercets o Llibert, amb destacades participacions en sèries de gran impacte, entre les quals -i a més del Poblenou i Com si fos ahir-, hi ha la Marga d'El cor de la ciutat i Les de l’hoquei, on interpretava un altre personatge molt complex psicològicament.

No hi ha dubte que a Gemma Brió li van els reptes. Al llarg de la seva carrera està demostrant que no vol encasellar-se en un tipus de personatge concret, i res millor que el contrast entre ells per demostrar les seves condicions com a gran intèrpret que és.