Miki Núñez i Marta Torné presentant el primer programa de la tercera edició d''Eufòria' a TV3

Estrena de 'Eufòria' a TV3: Miki Núñez aplaudit a xarxes pel seu gest en directe

Ahir divendres 1 de març es va estrenar la tercera edició del concurs musical 'Eufòria' a TV3

Va arribar un dels moments més esperats per als teleespectadors de TV3: la tornada d'Eufòria. Després de dues setmanes emetent els últims càstings, ahir va començar de manera oficial la tercera edició del concurs musical. Presentat per Miki Núñez i Marta Torné, aquesta edició arriba amb novetats. En aquest sentit, Alfred García - un dels cantants més estimats a Catalunya - formarà part del jurat amb altres habituals com Carol Rovira.

Xavi Noms, Tamara, Ràngel, Pau Culleré, Lluna, Dounia, Valeria, Misty, Lluís, Yuk, Julien, Maria, Hugo, Bita, Fredrik i Aina Da Silva. Són els noms dels 16 concursants. Molts faran parlar i la carrera musical d'alguns arribarà ben lluny.

Després del primer programa s'esperaven les reaccions de les xarxes i, en general, han estat positives.

Alguns fans del concurs ja tenen favorit. Julien és un jove de la Catalunya Nord que ràpidament ha guanyat adeptes:

Fredik també ha estat molt aplaudit amb la seva particular versió de Pel teu amor (Rosó),  una cançó molt tradicional a Catalunya:

Hi ha hagut, això sí, algunes crítiques a la realització:

Tot i que el més comentat ha estat l'actitud de Miki Núñez. El presentador ha entrevistat l'àvia d'una de les concursants, Lluna. La dona li ha demanat que li parlés en castellà, però Miki ha seguit en català. Un gest que ha estat àmpliament comentat a Twitter, la xarxa social actualment coneguda com a X.

La productora d'Operación Triunfo denuncia plagi

Un dels motius pel que es fan edicions tan seguides és que hi ha la possibilitat que no es puguin fer més. Els creadors d'OT han denunciat plagi. La polèmica entre "Operació Triomf" (OT) i "Eufòria" se centra en una demanda per presumpte plagi, presentada pels creadors d'OT, Toni Cruz i Josep Maria Mainat, contra la productora d'Eufòria, Veranda TV, i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

La controvèrsia es va desencadenar després que els productors d'OT observessin similituds considerables entre tots dos formats de programes de talents musicals. Segons Cruz i Mainat, "Eufòria" reprodueix, amb mínimes variacions, l'essència de "Operación Triunfo", un format que ha estat exportat a més de 70 països, on sempre s'ha reconegut la seva autoria.

La preocupació dels creadors d'OT no només rau en la semblança dels formats, sinó també en el fet que aquest suposat plagi passi a Catalunya, específicament a TV3, un lloc on esperarien més reconeixement i respecte pel seu treball original.

Abans de procedir legalment, Cruz i Mainat van intentar obtenir una explicació satisfactòria de la CCMA, buscant alguna justificació per a les similituds que consideraven una "flagrant còpia" de la seva creació. Tot i això, davant la falta de respostes convincents, van optar per emprendre accions legals.

Per part seva, la defensa d'"Eufòria" i la CCMA s'ha centrat a argumentar que l'acusació confon els conceptes de format i gènere televisiu, suggerint que les similituds són inherents a la naturalesa dels programes de talents musicals. Tot i aquestes defenses, la demanda ha procedit, cosa que reflecteix la complexitat de definir i protegir els drets d'autor en el context dels formats televisius.