Muntatge amb una imatge de Jaime del Burgo. A l'esquerra una imatge de la Reina Letizia

Com anomenava Jaime del Burgo Letizia Ortiz a la intimitat?

Confessions molt íntimes de l'amic íntim dels reis

En un tuit del seu compte personal, publicat el 27 de desembre del 2023, Jaime del Burgo donava explicacions del perquè va esborrar els seus posts en què parlava obertament de la seva relació amb la Reina Letizia.

“En unes hores la famosa foto de la pashmina la van visualitzar 24 milions de persones i l'SMS que Letiziña m'hi va enviar. Vaig pensar “això de la llibertat d'expressió a través de X funciona realment. Un article de pagament d'El País el llegeixen 3 gats, 4…”.

Amb aquest tuit tan aclaridor, a més d'exposar els fets pels quals va decidir eliminar els tuits previs, descobriria l'afectuós sobrenom a través del qual es dirigia a la reina: Letiziña. L'adulteri protagonitzat per la reina i Jaime del Burgo es va materialitzar entre el 2010 i el 2011, però des d'aleshores encara avui dia se segueix parlant, i molt, de la famosa relació extramatrimonial que ha esquitxat els estaments reals.

L'impacte d'aquest tuit no es deu només a les paraules que va compartir, sinó que a més resulta especialment significativa la imatge que el va acompanyar, una instantània d'un acte públic corresponent a una setmana abans del post en qüestió, on s'observa la regna amb el Rei Felip i el president del govern, Pedro Sánchez.

Els tuits desapareguts

De fet, en un altre tuit, Jaime del Burgo s'acarnissaria amb tots tres, a través d'aquestes contundents paraules: “Felip convertirà Espanya en el seu mas com va fer el seu pare. Sánchez s'ha convertit en el capatàs. Tots tres conduiran el nostre país a mitjà termini a la ruïna. Letizia juga a l'esquerra (ho és de cor, antimonàrquica, anticatòlica, comunista, etc.), sempre ho ha estat i jo ho he volgut igual. La conec profundament després de llargs anys de ser una mica de tot. Té química amb Sánchez. Mentrestant, Felip defensa (amb paraules) l'altre front. A tots dos només els interessa una cosa, com a Joan Carles, com a qui vingui: mantenir la corona i els privilegis que comporta. Només vivint dins de les parets de palau es pot adonar del poder absolut que exerceix la institució i del fanatisme que genera al voltant”.

Tot i la valentia dels seus posts, Jaime del Burgo ha eliminat tot el contingut de les seves xarxes socials. Tot i això, la seva relació amb “Letiziña” segueix donant molt de joc. Les seves confessions per al llibre del periodista Jaime Peñafiel i aquestes piulades “desaparegudes”, evidencien les seves ànsies per exposar uns fets que com analitzaria Peñafiel se sustenten en base a quatre etapes: una primera de relació amorosa, del 2002 al 2004; la segona com a amics i confidents, del 2004 al 2010; a la tercera es produiria el punt culminant de relació amorosa, duradora i continuada, entre 2020 i 2011; i, finalment, arribaria l'etapa com a cunyats, del 2012 al 2016.