Grup d'alumnes que han impulsat un campionat per assistir al campionat mundial de robòtica

El Verkami dun grup d´alumnes catalans per anar al campionat mundial de robòtica

Un equip de robòtica de la Seu d'Urgell impulsa una campanya de micromecenatge per anar al campionat del món a Texas

Un equip de robòtica format per sis alumnes de 1r d'ESO de l'Institut La Valira de la Seu d'Urgell, anomenat 'Ducks', té previst desplaçar-se fins als EUA per participar a la final de la competició més gran del món d'aquest àmbit: la 'VEX World Robotics Competition'. Per aquest motiu, amb el suport de l'AFA i el personal del centre educatiu, han impulsat una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami que té com a objectiu sufragar algunes de les despeses del viatge , per la qual cosa han calculat que necessiten uns 25.000 euros.

També esperen comptar amb el patrocini d'empreses i ajuts de particulars. Tot això arriba després d'haver guanyat al campionat estatal, on participaven per primera vegada en tres categories diferents. La final mundial tindrà lloc al 'Key Hutchinson Convention Center' de Dallas (Texas) entre el 25 d'abril i el 3 de maig. Al campionat hi assisteixen uns 10.000 espectadors i hi participen uns 800 equips de mig centenar de països de tot el món.

La competició es basa en la metodologia daprenentatge STEAM (Ciència, Tecnologia, Arts i Matemàtiques), amb equips que conceptualitzen, dissenyen i construeixen un robot a partir de diferents reptes de joc, que representen un desafiament denginyeria i programació. L'equip dels 'Ducks' de La Valira està format per Roc Cazorla, Lohan Gomiz, Arlett Maneff, Laia Marcè, Mariona Vázquez i Arnau Vadell i va començar a treballar entre l'octubre i el novembre de l'any passat.

L'últim integrant és un dels seus programadors i assegura que aquests coneixements de robòtica us ajuden a aplicar-lo en altres matèries de l'institut. Per part seva, Vázquez, que és una de les conductores de l'aparell, diu estar molt contents de poder anar a competir als EUA. Mentrestant, Angélica Medina és la seva entrenadora. Destaca la sorpresa que ha estat per a tots guanyar el campionat estatal i explica que era la primera vegada que feia d'entrenadora.

La tecnologia està molt present al centre

A més, ha dit que, en el cas dels integrants de l'equip, són alumnes que ja feien robòtica des de feia temps. Per part seva, la coordinadora pedagògica de l'Institut La Valira, Sandra Moragues, ha explicat que, tot i ser el primer curs en què han introduït la robòtica de competició al centre, la tecnologia està molt present en el seu projecte educatiu. En aquest sentit, creu que proporciona eines als estudiants per desenvolupar-se en la seva vida diària i veure que aquesta té un ús que va més enllà dels videojocs i les xarxes socials.