Dos homes en vestits formals parlant en un podi amb un calendari que mostra la data "3 de setembre" al fons.

SONDEIG 03/09: L'espanyolisme passa del PSC a VOX si hi hagués eleccions al Parlament

L'unionisme tornaria a canviar de partit, igual que va passar amb Ciudadanos

Unes setmanes després que el Govern de Salvador Illa comenci a caminar, veiem la primera enquesta d'intenció de vot al Parlament de Catalunya. El sociòleg Sergi288 ha publicat un nou sondeig en què valora què passaria si avui es convoquessin eleccions a la Cambra catalana i els ciutadans del nostre país haguessin d'escollir President o Presidenta. 

La participació seria molt més alta que en enquestes anteriors i això faria canviar el tauell de joc. Concretament, entre el 69 i el 71% dels ciutadans es desplaçarien fins un col·legi electoral i aquesta reducció de l'abstenció beneficiaria algunes formacions i en perjudicaria d'altres. Igual que fa unes setmanes, Junts per Catalunya obtindria entre 47 i 49 diputats i un 26,3% dels vots i seria la força més votada.

Home amb ulleres i vestit fosc parlant en un podi de fusta en un entorn formal.
Salvador Illa al Parlament | Parlament

La primera sorpresa arribaria amb la segona posició. Continua sent el PSC, però només tindria de 29 a 31 diputats i un total de 19,9% de vot directe. I atenció, segona sorpresa. VOX d'ignacio Garriga seria la tercera força, amb un resultat espectacular de 25 o 26 escons i un 17,6% d'intenció de vot, que s'explicaria per l'augment de vots anti immigració que passarien del PSC al partit ultra.

Continuem. ERC s'enfonsaria i rebria el càstig d'haver fet Salvador Illa president. Els autonomistes tindrien 8 o 9 diptuats i només 6,8% dels vots. Continuaria el PP, amb 7-9 diputats i un 6,5% dels vots. A continuació, la CUP, amb un vot fidel de 7-8 diputats i un 6,2% dels vots.

A la part baixa hi trobem Comuns, amb 5-6 diputats i un 4,7% dels vots. SALF d'Alvise Pérez, amb un 2,8% dels vots i 3 diputats (tots per Barcelona) i Aliança Catalana, amb l'únic escó de Sílvia Orriols, per Girona. Podemos es podria quedar fora amb entre zero i dos diputats i el 2,1% dels vots.

Ignacio Garriga al Parlament
Ignacio Garriga al Parlament | Ruben Novoa

Cal recordar l'alta fiabilitat de les enquestes de Sergi288. En els comicis anteriors que s'han celebrat els darrers temps, com les eleccions autonòmiques de diferents territoris com Galícia, el País Basc o les eleccions europees o les més recents eleccions catalanes, el seu percentatge d'encert ha estat molt elevat.

Importància de la participació en el nostre sistema parlamentari

Hem de tenir en compte que aquests sondejos es fan de manera periòdica i el sociòleg no només recull les respostes que donen els enquestats sinó també valora els percentatges d'abstenció. Aquesta participació pot canviar el taulell de joc en un sistema parlamentari en què es reparteixen els escons de manera fixa per demarcacions. D'aquesta manera, la demarcació de Barcelona aporta 85 diputats, Tarragona 18, Girona 17 i Lleida 15.

Això fa que el vot anti immigració no afavoreixi a Aliança Catalana, ja que a la zona on hi ha més població del país (Barcelona) el partit independentista té pocs suports. Aquest perfil de votants no votarà AC i sí votarà VOX. 

A Girona i Lleida, que són territoris on, probablement, Orriols té més suports, l'efecte Carles Puigdemont i el fet que Junts i AC siguin partits frontissa en l'àmbit nacional, són raons que expliquen l'estancament del partit de l'alcaldessa de Ripoll.