L'executiva d'Esquerra Republicana de Catalunya està prevista pel proper 30 de novembre. Serà aquest dia quan els militants d'aquest partit decidiran el rumb que volen prendre a partir d'aquell moment. Fins ara, sabem que hi ha dues candidatures molt clares. 'Militància Decidim' i 'Nova Esquerra Nacional'.
La primera, amb Oriol Junqueras al capdavant i amb un grup de vaques sagrades que representen la militància històrica (a la política). Diem militància a la política, perquè no en tots els casos és una militància històrica a ERC. Són perfils polítics que han anat canviant de partit segons bufava el vent i segons els seus interessos. És el cas de Raül Romeva, que va començar a Iniciativa per Catalunya o de Joan Ignasi Elena, que militava al PSC.
També hi ha Diana Riba, que és precisament la dona de Raül Romeva i exdiputada al Parlament Europeu. Tot queda en família. L'ex alcalde de Sabadell, Juli Fernández i Bernat Solé. Tots ells acompanyarien el vicepresident del Govern legítim de Catalunya.
La segona candidatura és diferent i està integrada per noms nous (o menys vells), amb l'excepció de Teresa Jordà, que si parlem de veterania estaria dins del grup anterior. Jordà va acompanyar Joan Tardà al Congreso de los Diputados durant un grapat d'anys i també va ser alcaldessa de Ripoll. També hi hauria Raquel Sans, Alba Camps, Marta Vilaret i Marc Aloy. Oficialment no hi ha cap líder que la representi.
El principal interrogant està en el nom de la fins ara secretària general del partit, Marta Rovira. Aparentment no apareix en cap candidatura, però es dedueix que serà ella qui dirigirà aquesta segona candidatura, però des de l'ombra i mai amb una exposició oficial.
De tot això se n'ha fet ressò la diputada d'Aliança per Catalunya, Sílvia Orriols, que ha fet broma (o no) i ha deixat clar qui és el verdader candidat a presidir aquesta formació política. "De les diferents candidatures per presidir ERC, la que té més números és la d'en Salvador Illa", ha piulat la dirigent independentista
Reaccions a les paraules de Sílvia Orriols
Les reaccions no s'han fet esperar i el missatge s'ha fet viral. La publicació ha aconseguit molts m'agrades i també moltes comparticions de seguidors que estan d'acord amb aquesta afirmació. Critiquen alhora la deriva autonomista d'ERC i el fet d'haver facilitat la investidura d'un president espanyolista i sucursalista que governarà Catalunya seguint les pautes imposades per Moncloa.
ERC, a més de girar cap al PSOE, també forma part del grup de partits que ha fet (i està fent) el cordó sanitari contra Aliança Catalana i Sílvia Orriols. Unes setmanes abans de les eleccions, PSC, ERC, Junts, Comuns i CUP van deixar clar que no pactarien amb AC i que intentarien apartar aquesta formació del mapa polític català.