Home amb ulleres i vestit parlant en un micròfon amb logotips de The Guardian i The New York Times al fons.

La premsa internacional ho té clar amb Puigdemont: 'Si l'objectiu...'

Diaris de renom com "The New York Times" o "The Guardian" han parlat sobre el tema del moment

El retorn de l’expresident Carles Puigdemont i la seva “sorprenent” desaparició posterior acapara aquest dijous l’atenció de part de la premsa internacional, amb grans mitjans com ‘The New York Times’, la BBC, ‘The Guardian’ o el ‘Financial Times’ i agències com Reuters o AP cobrint els esdeveniments a Catalunya

“Si l’objectiu de la fugida de Puigdemont era eclipsar la investidura d’Illa, ha tingut èxit”, afirma ‘The Guardian’, que fins i tot ha obert un blog en directe per seguir les informacions des de Barcelona en la seva edició europea. La BBC parla d’un retorn “dramàtic”, mentre que AP descriu tot el dia com a “sorprenent” i Politico remarca “l’estratègia evasiva” del líder de Junts, a qui “no es troba per enlloc”.

El francès ‘Libération’ destaca el “misteri” generat al voltant de Puigdemont, i assegura que per ara no s’ha pogut consumar la detenció de l’expresident. ‘Le Monde’ destaca que ha aconseguit escapar-se malgrat un “imponent dispositiu policial”. A Bèlgica, Le Soir també informa de la situació amb vídeos i fotografies, remarcant la “desaparició sobtada” de Puigdemont. 

Als Estats Units, el ‘Washington Post’ destaca que Puigdemont ha  “reaparegut a Barcelona, per després reaparèixer ràpidament, evitant un arrest”. Segons el rotatiu, el seu retorn “representa un desafiament directe a les autoritats espanyoles” i “amenaça de renovar les tensions” al país. 

Una operació que ha ressonat arreu del món

Avui, l'operació Gàbia ha sacsejat tant el panorama polític català com l'espanyol i internacional. L'operació ha tingut com a objectiu la detenció de Puigdemont després de la seva arriba a Catalunya provinent de Bèlgica. Des del seu exili després del referèndum d'octubre del 2017, Puigdemont ha estat objecte de diverses ordres de detenció internacionals, però de moment ha aconseguit sortir triomfador de totes.

Un home de vestit i corbata parla en un podi amb un micròfon, amb una bandera amb franges vermelles i grogues, i un fons de maons.
Carles Puigdemont | ACN

Molts han catalogat l'operació com una maniobra desesperada de l'Estat per posar fi a la carrera política de l'expresident català. D'altra banda, part de la població creu que aquest tipus d'accions només serveixen per enfortir encara més la seva figura com un dels líders de l'independentisme català. I així s'ha vist, ja que molts catalans han sortit als carrers a manifestar-se.

Ajudat per dos mossos

Les autoritats han detingut avui al matí a un mosso d'esquadra per ser sospitós de col·laborar en la fugida de Carles Puigdemont. L'agent passarà a disposició del jutjat aviat, ja que el cotxe on hauria fugit l'expresident de la Generalitat de Catalunya estava a nom seu. El mateix mosso imputat ha presentat una petició d"habeas corpus":

Un cotxe de policia estacionat davant d'un edifici amb una persona caminant a prop.
Mossos d'Esquadra | ACN

A part d'aquesta detenció, els Mossos d'Esquadra han detingut un segon agent com un altre possible ajudant de Puigdemont en la seva fugida. Aquest segon mosso hauria ajudat a l'expresident a marxar de l'Arc de Triomf després d'estar present a l'acte de JxCat. A part d'ell, també s'estaria investigant a un bomber i al secretari general de JxCat, Jordi Turull.