L'estiu és una de les èpoques de l'any més incòmodes per a molta part de la població. Les onades de calor fan molt complicat sortir al carrer en hores puntes del dia, i la poca brisa impedeix a molts dormir amb tranquil·litat a les nits. D'altra banda, aquesta estació intensifica la presència d'un dels insectes més molestos que ens podem trobar a casa nostra, els mosquits.
Hi ha diferents remeis i articles repel·lents que ens ajuden a espantar aquests invertebrats, encara que per a molts la solució més eficaç és utilitzar plantes. La primera que se'ns ve a tots al capdavant és la Citronela, una planta coneguda per les seves propietats repel·lents d'insectes i la seva distintiva aroma cítrica.
Originària d'Àsia tropical, aquesta planta té un oli essencial que s'extreu de les fulles i les tiges mitjançant un procés de destil·lació al vapor. Aquest oli és ric en compostos com el citronel·l, el geranioal i el citronelol, d'aquí el nom. Aquests són les parts claus que confereixen la seva potent aroma i les seves propietats per convertir-se en un repel·lent d'insectes perfecte.
No obstant això, aquesta planta no és barata, i moltes vegades la gent prefereix fer servir els mètodes més tradicionals, com instal·lar mosquiteres a les finestres per bloquejar l'entrada d'aquests insectes. A més, la força bruta i aixafar-los amb les raquetes és l'opció que, a priori, genera més resultats.
Una opció barata
Per menys de cinc euros, ens podem fer amb una planta molt semblant a la citronel·la. Es tracta de l'herba lluïsa, una aromàtica que procedeix del continent llatí i que, com la primera, desprèn una olor cítrica molt agradable per a l'olfacte humà, però que repel·leix aquests molestos insectes invertebrats.
Coneguda científicament com "Aloysia citrodora", aquesta planta es caracteritza per tenir una forta olor a les seves fulles que li fan ser un article perfecte i natural per repel·lir els mosquits. A més, si el col·loquem a llocs com les finestres ens podrem estalviar comprar mosquiteres.
A més, aquesta herba és cultivada en regions amb climes càlids i temperats a causa dels seus múltiples usos medicinals i culinaris. A la cuina, les fulles fresques o seques d'herba lluïsa s'utilitzen per aromatitzar plats, infusions i begudes. La seva fragància cítrica la converteix en un ingredient perfecte a l'hora de preparar tes, postres, amanides i plats de peix.
La planta també destaca per totes les propietats medicinals, l'herba lluïsa té uns efectes calmants i digestius que ens poden salvar de més d'un compromís. Sovint, la planta s'ha utilitzat per alleujar diferents problemes relacionats amb els còlics, els gasos i la indigestió. També té propietats sedants que ens poden ajudar a reduir l'ansietat i a tenir més facilitat a l'hora de dormir.