Si ens fixem en les estadístiques dels darrers anys, sol ser habitual que a mitjans de setembre entre un front d'aire fred i baixin les temperatures de manera pronunciada. Tots estem acostumats a la calor sufocant dels mesos de juny, juliol i agost i el temps es prepara per rebre la tardor. En els darrers dies ja hem acusat una lleugera baixada de temperatures, especialment al Pirineu i en punts de l'interior, però els dies següents pot ser molt pitjor.
Des del perfil oficial de Meteocat, que informa sobre els canvis de temps del nostre país, han avisat d'un important canvi de temps per avui, divendres 13 de setembre. La baixada de temperatures i la possibilitat de pluges serà generalitzada, però en algunes comarques hi ha més previsió de precipitacions respecte d'altres zones del Principat.
Des d'ahir dijous a les 14h fins avui divendres a les 20h, hi ha possibilitat d'onades de fins a 2 metres i mig d'alçada i un grau de perill valorat en 2 sobre 6. Les zones amb més perill són les situades al nord-est del país, és a dir, Alt Empordà i Baix Empordà. A mesura que avanci el dia, el risc baixarà a la zona del Baix Empordà i romandrà a l'Alt Empordà.
A altres zones de Catalunya, a la costa de Barcelona i de Tarragona no hi ha avisos de perill. Al mapa es poden veure els colors verd, groc, taronja i vermell. De moment, no hi ha cap zona pintada en taronja o vermell, però no per això cal obviar els avisos de perill.
Avisos del Govern
Des del Govern de la Generalitat, Protecció Civil i Ajuntaments de la zona han alertat la població i han demanat no sortir a navegar si no és estrictament necessari. Les onades a prop de la costa, amb vents del nord, poden suposar un perill innecessari sobretot per a embarcacions d'esbarjo. En principi, no s'esperen precipitacions i els únics avisos de perill es redueixen a l'onatge i l'estat de la mar.
A mitjà termini, en les properes setmanes, si és possible l'entrada d'un altre front d'aire fred que sí que podria comportar l'arribada d'abundants precipitacions a totes les zones del país. Haurem d'estar atents a com evolucionen els mapes del Meteosat.