'Els Segadors' és l'Himne Nacional de Catalunya. És l'himne de tots i són minoria els qui no el valoren, no l'admiren o no l'estimen. VOX perquè voldria eliminar l'autonomia per allò que 'España es una y uno cincuenta y una', però altres partits constitucionalistes i unionistes com el Partido Popular, que tracten Catalunya com una colònia, el respecten perquè els serveix per dir que és un "himno regional".
Són els mateixos, igual que va fer Ciudadanos durant molts anys, de reivindicar la senyera (no estelada) al costat de l'estanquera. Mai han estimat Catalunya i la volen subordinada a l'Estado espanyol, però per construir el seu discurs, els interessa dir que se senten molt catalans i que valoren la seva bandera i els seus símbols.
L'himne és una cançó combativa. La lletra actual és d'Emili Guanyavents i la va crear l'any 1899. El text crida a defensar la terra davant de les invasions externes que s'han produït al llarg dels segles, especialment, per part de l'Estado español i l'Estat francès.
ELS SEGADORS - HIMNE DE CATALUNYA AMB LLETRA
ERC va estar a punt de canviar l'Himne Nacional
No ho ha fet el PSC de José Montilla i és poc probable que ho faci el PSC de Salvador Illa. Però l'any 1931, ERC va intentar canviar l'Himne Nacional de Catalunya. Va ser uns dies després del 14 d'abril, quan es va proclamar la República. El conseller de Cultura del moment, Ventura Gassol volia un himne de caràcter menys combatiu. Imaginem que en aquell moment ja s'havia d'intentar no fer enfadar els amos o s'havia d'eixamplar la base.
L'encarregat de fer l'eventual nou himne era el mestre Amadeu Vives, que va composar la música basant-se en 'Els Xiquets de Valls', d'Anselm Clavé i lletra de Josep Maria de Sagarra. Es diria 'El cant del poble' i comença dient: Glòria, catalans, cantem! Cantem amb l'ànima!. Va ser cantat el dia 18 d'abril de 1931 per l'Orfeó Català.
La reacció del públic no va ser l'esperada i els presents van reclamar l'Himne Nacional, 'Els Segadors', així que la proposta de Ventura Gassol no va prosperar.
Lletra de 'El cant del poble'
Glòria, catalans, cantem!
Cantem amb l'ànima!
Un crit, i una sola veu
Visca la pàtria!
La nostra terra és redimida
El gran moment és arribat
Fora els ultratges
Lluny la mentida
Ningú ens prendrà la nostra llibertat
Joia que ha inflamat el cel
Falç i ginesta
Vola sobre el front l'estel de la Senyera
Tenim les venes per estimar-la
I en la tempesta del combat
Tenim els braços per defensar-la
Ningú ens prendrà
La nostra llibertat!
Glòria, catalans, cantem!
Cantem amb l'ànima!
Un crit, i una sola veu
Visca la pàtria!
La nostra terra és redimida
El gran moment és arribat
Fora els ultratges
Lluny la mentida
Ningú ens prendrà la nostra llibertat
El Cant de la senyera
L'única cançó que competeix amb 'Els segadors' i que podria generar debat sobre si hauria de ser l'himne és una altra cançó interpretada per l'Orfeó Català i composada pel poeta Joan Maragall, avi del President Pasqual Maragall: 'El cant de la senyera'. Es va estrenar l'any 1896 al Monestir de Montserrat i, lògicament, igual que 'Els Segadors' va estar prohibida entre 1939 i 1960.