Un home de vestit és en una habitació mentre en un cercle vermell es mostra un grup de quatre persones vestides amb roba acolorida sobre un fons rosa.

El japonès que balla una cançó de 'Manel': 'No està fet amb IA'

Aquest vídeo s'ha fet viral pel surrealisme que ha generat el mateix

La intel·ligència artificial (IA) ha transformat profundament la manera com consumim imatges i vídeos, generant un nivell de desconfiança creixent en la veracitat dels continguts visuals. Tecnologies com els 'deepfakes' permeten crear vídeos o imatges increïblement realistes, on persones apareixen dient o fent coses que en realitat mai no van passar. Això ha portat a una crisi de credibilitat, on cada cop és més difícil per al públic discernir si el que veuen és autèntic o està totalment manipulat.

Les implicacions van més enllà de l'entreteniment o la política; aquesta tecnologia planteja seriosos desafiaments ètics en termes de desinformació i manipulació. D'altra banda, les eines d'IA també s'han tornat accessibles per a qualsevol persona, cosa que ha exacerbat el problema. La creació de contingut fals ja no està limitada a experts en efectes visuals o programadors especialitzats, sinó que és a l'abast de qualsevol usuari amb accés a programes senzills.

Una mà digital de línies blaves toca un botó amb les lletres “AI” en un fons fosc.
Intel·ligència Artificial | Getty Images Signature

Això ha impulsat la necessitat de desenvolupar contramesures tecnològiques, com ara programari de detecció i sistemes de verificació digital, per mantenir la confiança en la informació visual que consumim diàriament en xarxes. No obstant això, a mesura que la IA avança, el repte de distingir el que és real del que és fals es torna cada cop més complex. Ara, un vídeo molt divertit i alhora surrealista ha fet que un usuari dubti de la veracitat del mateix, pensant que pot ser fet amb IA.

Un japonès ballant al ritme de 'Manel'

A través del seu compte personal a X (Twitter), l'usuari 'madeinfarreni' ens ha ofert un vídeo molt graciós que s'ha acabat en fer viral a la xarxa. "Un dia de merda? 'Just here to bless your tl' amb aquest japonès de 58 anys dedicant el seu hipnotiquíssim ball del dia a Manel", escrivia al tuit. Aquest anava acompanyat d'un vídeo en què un home d'origen japonès amb edat avançada i un vestit d'oficina ballava una cançó del conegut grup català totalment seriós.

"Això ho has fet amb IA, no ens enganyis", contestava un altre usuari a través dels comentaris a manera de broma. "El millor follow que podeu fer avui a tiktok: toru utsumi. Dir-vos també que se li poden sol·licitar cançons i ell les balla quan arriba a l'hotel molt ben vestit i amb cara seriosa, ho vull"; li contestava la creadora del tuit.

'Manel' és una banda de pop-folk català formada a Barcelona el 2007, coneguda per fusionar elements de l'indie pop amb sons més tradicionals del folk i lletres acuradament elaborades en català. El grup va debutar el 2008 amb el seu àlbum 'Els millors professors europeus', que ràpidament va captar l'atenció del públic i la crítica. Amb influències de la música popular i una gran habilitat per explicar històries quotidianes, Manel ha estat aclamat per la seva capacitat de crear cançons.

Manel - Benvolgut (Videoclip oficial)

Els seus àlbums posteriors, com '10 milles per veure una bona armadura' i 'Atletes, baixin de l'escenari', van consolidar la seva reputació com un dels grups més importants de la música en català. D'altra banda, en concret, el japonès del vídeo estava ballant una de les seves cançons més populars, Benvolgut.