Un home amb vestit i corbata està dret davant d'un autobús taronja amb el logotip de HazteOir.org i un missatge en espanyol sobre nens i nenes.

Hazte Oír prepara denúncies per la jugada de Puigdemont: 'Es delito de...'

La polèmica entitat ja ha començat a moure's després de l'acte de presència de Puigdemont

L'entitat ultra Hazte Oír ha anunciat aquest dijous que denunciarà al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a president del Govern en funcions, Pere Aragonès, i al cap dels Mossos d'Esquadra per  "omissió del deure de perseguir delictes".

Segons han apuntat en un missatge a 'X', l'equip legal d'aquesta organització no descarta activar "altres mesures" davant la no detenció de l'expresident Carles Puigdemont, que aquest matí ha tornat a Barcelona després de set anys d'exili. El dirigent de Junts ha fet un breu discurs al passeig Lluís Companys i, posteriorment, ha desaparegut. Els Mossos han activat posteriorment l'operatiu 'Gàbia' per localitzar-lo.

L'organització Hazte Oír

HazteOir.org és una organització espanyola fundada el 2001 per Ignacio Arsuaga, amb l'objectiu de defensar els valors que considera tradicionals de la societat espanyola, especialment en temes relacionats amb la família, la vida, i la llibertat religiosa. L'organització és coneguda per les seves campanyes controvertides i ha estat objecte de diverses polèmiques.

Un grup de persones sosté un cartell amb imatges i text, una de les quals és una figura amb una samarreta de ratlles i una màscara amb la cara duna dona.
Ignasio Arsuaga | ACN

Una de les accions més controvertides d'Hazte Oir va ser la campanya de l'autobús amb el missatge  "Los niños tienen pene, las niñas tienen vulva. Que no te engañen. Si naces hombre, eres hombre. Si eres mujer, seguirás siéndolo". Aquesta campanya va ser àmpliament criticada per col·lectius LGTBI, partits polítics i la societat en general per ser transfòbica. L'autobús va ser immobilitzat per les autoritats a Madrid i altres ciutats.

L'entitat també ha estat molt activa en la seva oposició a l'avortament, organitzant manifestacions i campanyes per intentar influir en la legislació espanyola. La seva postura fortament antiavortista ha estat font de molta controvèrsia. A més, l'organització ha realitzat diverses campanyes contra el que anomenen "ideologia de gènere" a les escoles, afirmant que s'intenta adoctrinar els nens amb idees sobre la identitat de gènere i la diversitat sexual que ells consideren perjudicials.

Hazte Oir també ha dut a terme accions i campanyes que desqualifiquen i critiquen durament els col·lectius feministes i LGTBI, al·legant que les seves lluites van en contra de la família tradicional i dels drets dels infants i els homes. També han estat acusats de tractar d'influir en la política espanyola a través de pressions als partits polítics i la promoció de candidats que comparteixin les seves visions. Això ha inclòs la creació de Vox.

L'entitat també ha expandit les seves activitats fora d'Espanya, col·laborant amb altres organitzacions conservadores a nivell internacional per promoure els seus valors. Aquesta expansió ha estat igualment controvertida, especialment en països amb lleis més progressistes. Totes aquestes accions han portat Hazte Oir a ser una de les organitzacions més polèmiques d'Espanya, amb una gran quantitat de crítiques de diversos sectors de la societat. Malgrat les polèmiques, l'organització continua sent activa i defensa fermament les seves postures davant l'oposició.