Muntatge amb una escena de la pel·lícula Pelé, el naixement d'una llegenda. A la dreta una imatge amb un comandament a distància davant d'un televisor

La Gran Pel·lícula de TV3 del 12 de juliol: La vida d'un mite del futbol

Biopic sobre una de les grans llegendes futbolístiques

Durant aquests dies en què el futbol de seleccions està sent el gran protagonista, amb la celebració paral·lela de l'Eurocopa i la Copa Amèrica, TV3 ha tingut el detall de programar una pel·lícula sobre el món de l'esport rei per la seva cita setmanal amb el cinema.

L'espai La gran pel·lícula d'aquest divendres 12 (22,10h) estarà protagonitzada per Pelé, el naixement d'una llegenda, una producció nord-americana del 2016, codirigida per Jeff Zimbalist i Michael Zimbalist. Narrada en forma de biopic, s'acosta a la joventut del mític futbolista brasiler i la seva ascensió a la fama, així com el seu lideratge en la selecció que va conquistar el mundial de futbol del 1958. Va ser l'abanderat per a les esperances i els somnis de tot un país , convertint-se així en una llegenda.

"Pelé, el nacimiento de una leyenda" (Pele: Birth of a Legend) - Trailer en español

Leonardo Lima Carvalho interpreta Pelé de jove, mentre que Kevin de Paula ho fa durant la seva etapa adulta. El repartiment inclou dos actors de renom, com Vincent D'Onofrio -l'inoblidable "recluta patós" de La chaqueta metálica de Kubrick- i Rodrigo Santoro -el rei Jerjes de 300- . Pelé, el naixement d'una llegenda contextualitza els episodis clau en el meteòric ascens de Pelé des dels barris marginals de Sao Paulo fins a portar el Brasil a la seva primera victòria a la Copa del Món a l'edat de 17 anys. Sí, sí, una edat que, molt probablement, sonarà més d'un; i és que aquesta és l'edat que farà aquest dissabte Lamine Yamal, futbolista cridat a convertir-se en una nova llegenda del futbol.

Una llegenda sorgida dels carrers

Aquesta és una pel·lícula que no va escatimar en esforços per presentar la vida de l'anomenat O Rei. Pelé va néixer el 23 d'octubre de 1940 a Três Corações, Mines Gerais, i va morir el 29 de desembre de 2022, a Sao Paulo. A la seva biografia s'esmenta que en realitat primer va practicar amb un diari arrugat i després amb pells de taronja embolicades en bosses de plàstic de forma rodona, ja que no es podia permetre el luxe de comprar una pilota. Les seves habilitats futbolístiques sovint estan relacionades amb el domini del control des d'aquests humils començaments.

Per a molts el millor jugador de la història -almenys abans de l'arribada de Messi-, Pelé és l'únic jugador a la història amb tres Copes del Món. Devot de Déu, arribaria a confessar que "Tot el que soc ho dec a Déu. Creure en Déu va ser molt important per a la conquesta del campionat mundial de 1970".

Un futbolista sensacional, la vida del qual podrem descobrir o refrescar mitjançant aquesta proposta que ens ofereix la cadena de la televisió pública catalana com a colofó al final de les dues grans competicions internacionals en l'àmbit de seleccions. S'apropa un cap de setmana especialment futboler.