Muntatge amb una imatge d'una sala de cinema ia l'esquerra, dins d'un cercle i difuminada, fotograma de la pel·lícula de què parla la notícia

La Gran Pel·lícula de TV3 del 9 de febrer: L'adaptació d'un best-seller

Els llibres de la saga han venut més de 100 milions de còpies a tot el món

Com és habitual, TV3 emet una pel·lícula els divendres a la nit. És una tradició que es remunta a molts anys enrere i continua donant bones dades d'audiència a la televisió pública catalana. La setmana passada vam poder veure una estrena, 'Un cel de plom', protagonitzada per Nausicaa Bonnin. L'actriu catalana interpreta el paper de Neus Català, supervivent dels camps de concentració nazis i que va lluitar tota la vida - va morir el 2018 als 103 anys - perquè no es perdés la memòria ni el testimoni dels horrors que ella i tants altres van haver de patir.

La pel·lícula que s'emetrà aquest divendres 9 de febrer del 2024 no és tan recent, ja té 13 anys. Estem parlant de 'Els homes que no estimaven les dones', l'adaptació de la primera novel·la de la saga Millenium. Segons la informació proporcionada per la web de TV3 , podrem veure com el periodista Mikael Blomkvist és contractat pel patriarca d'una coneguda família per aclarir la mort d'una jove fa quaranta anys. Sospitant que l'assassí pot seguir encara a l'illa, Blomkvist descobrirà, amb l'ajuda de la hacker Lisbeth Salander, els secrets i les mentides de la poderosa i rica saga familiar.

Cal tenir en compte que aquesta és la versió dels Estats Units. Rooney Mara interpreta el paper de Lisbeth Salander, amb Daniel Craig com a Mikael Blomkvist. Mara va rebre elogis per la seva actuació, incloent-hi una nominació a l'Oscar. Mara és coneguda per la seva participació en sèries com a House of Cards. Craig ha interpretat James Bond en diverses pel·lícules, convertint-se en l'actor que més diners ha aconseguit recaptar per a la saga de l'agent 007.

Per què hi ha dues versions?

La trilogia de Millennium, que comença amb "Els homes que no estimaven les dones", té dues versions cinematogràfiques a causa de la seva gran popularitat i l'interès internacional a l'obra de l'autor suec Stieg Larsson. La versió sueca té tres pel·lícules 2009 que es corresponen als tres primers llibres de la saga. Noomi Rapace va interpretar Lisbeth Salander i Michael Nyqvist a Mikael Blomkvist.

Rapace ha participat en diverses produccions d'alt perfil, incloent-hi "Sherlock Holmes: Joc d'Ombres" (2011) on va interpretar Madam Simza Heron, i a "Prometheus" (2012), la pel·lícula de ciència ficció dirigida per Ridley Scott, on va tenir el paper principal d'Elizabeth Shaw. Després del seu èxit inicial ha continuat treballant en una varietat de projectes, incloent-hi rols protagonics en pel·lícules de suspens, acció i ciència ficció. Rapace ha mostrat un interès particular en projectes que presenten personatges femenins forts i complexos.

Pel que fa a l'adaptació dels Estats Units, trobem en primer lloc la pel·lícula que s'emetrà a TV3: "Els homes que no estimaven les dones" (2011) .

Millennium 1. Els homes que no estimaven les dones. Llengua catalana. Cinema en català

Tot i que David Lagercrantz va escriure tres llibres addicionals que continuen la saga Millennium després de la mort de Stieg Larsson, fins a la meva última actualització a l'abril del 2023, no totes aquestes novel·les havien estat adaptades al cinema. Els llibres són: "El que no et mata et fa més fort" (2015), "L'home que perseguia la seva ombra" (2017) i "La noia que vivia dues vegades" (2019).

D'aquests, només "El que no et mata et fa més fort" ha estat adaptat a una pel·lícula dirigida per Fede Álvarez i protagonitzada per Claire Foy com a Lisbeth Salander, és una adaptació del quart llibre però no segueix directament les pel·lícules de Fincher o les sueques, actuant com un soft reboot/reinici de la franquícia.

On i que ara es podrà veure la Gran Pel·lícula de TV3 del divendres 9 de febrer de 2024?

,La pel·lícula comença a les 22:05 del divendres 9 de febrer. Es podrà veure en directe a TV3 ia la plataforma 3cat.