Muntatge amb una imatge de l´exterior d´una oficina de l´atur amb persones fent cua. A la cantonada superior esquerra i difuminada, imatge de l'empresa referenciada a la notícia

La Generalitat impedeix un ERTO en aquesta gran empresa

Creu que els motius no són vàlids

La Generalitat denega l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que afectaria 615 treballadors de Freixenet perquè no veu acreditada la causa de força major per la sequera que va argumentar la companyia cavista, segons van confirmar fonts del Departament d'Empresa i Treball. El Govern ha comunicat al grup productor de cava que no veu els elements “imprevisibles i inevitables” per justificar un expedient de força major ordinari.

Aquest tipus d'expedients per aturar o reduir la producció són els únics que requereixen el vistiplau del Departament de Treball. No és així en el cas dels expedients per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o productives (etop) en què la conselleria no està obligada a autoritzar-los. Freixenet ara pot presentar un altre expedient argumentant una altra causa i seguint els terminis marcats pels expedients etop, que obliguen a negociar amb els sindicats durant 15 dies.

De fet, pocs minuts després de conèixer-se la negativa de la Generalitat, l'empresa ha confirmat que "seguirà les negociacions" amb el comitè d'empresa i amb els sindicats i que sol·licitarà un altre expedient per motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció" pels efectes que provoca la "greu carència de raïm i vi base, provocada per una sequera extrema" Sobre la decisió del Govern, apunten que l'accepten, però es "mantenen ferms en la necessitat d'un ERTO" a Freixenet i Segura Viudas per les condicions climàtiques. El comunicat afegeix que els expedients són mecanismes que tenen "com a objectiu protegir l'ocupació".

"El motiu de la sol·licitud original del passat 22 d'abril del 2024 segueix vigent: la greu falta de raïm i vi base per a la producció de cava condueix a una reducció massiva del treball en els processos de producció. Això és conseqüència de la sequera extrema a les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i el Camp de Tarragona", reitera l'empresa cavista.

La companyia controlada majoritàriament pel grup alemany Henkell ha aprofitat el comunicat per instar la DO a actualitzar la normativa del cava ia adoptar mesures per "contrarestar la tensa situació de subministrament" i ha assegurat que les iniciatives preses fins ara "no són suficients ni arriben a temps per evitar un ERT". Segons Freixenet, la sequera ja ha acumulat un dèficit equivalent a 80 milions d'ampolles al sector del cava.

Tot i això, es van comprometre a satisfer la demanda dels consumidors a curt i mitjà termini. El grup representa gairebé un terç del sector del cava i ven els seus productes a més de 100 països. Precisament, Henkell Freixenet va donar a conèixer fa dues setmanes els resultats financers del 2023 i va xifrar la facturació en 1.230 milions d'euros de facturació , un increment del 4,1% respecte a l'exercici anterior.