Personatges de Dragon Ball

El llirisme fa el ridícul amb Bola de Drac

Duran i Lleida els va marcar el camí fa anys

Josep Antoni Duran i Lleida va ser un polític de Convergència i Unió durant gairebé quaranta anys. La seva carrera política s'ha repartit entre Catalunya i Espanya i ha ocupat diferents càrrecs municipals, autonòmics i estatals, sempre en representació de les polítiques del peix al cove. A finals dels anys 70, va ser regidor de l'Ajuntament de Lleida, entre el 1999 i el 2004 va ser diputat al Parlament de Catalunya i, en dues etapes, del 1982 al 1993 i del 2004 al 2016 va ser diputat al Congrés dels Diputats de Madrid .

A més, va ser conseller de Governació del 1995 al 2001 amb el President Jordi Pujol, secretari general de Convergència i Unió entre el 2001 i el 2004. Durant tots aquests anys i panys a Madrid va viure a l'Hotel Palace, on dinava cada dia amb La Vanguardia a la mà. De profundes arrels cristianes, Duran i Lleida va intentar - sense èxit - que cancel·lessin Bola de Drac a la Televisió de Catalunya.

Reclamen a TV3 que torni la sèrie i poder veure els combats entre els superguerrers

La sèrie d'animació infantil i juvenil era un complement de valor incalculable a l'escola catalana i la immersió lingüística. Gràcies a un treball de doblatge impecable, Bola de Drac en català era una eina clau perquè els espectadors aprenguessin les expressions més genuïnes de la nostra llengua. A dia d'avui, els adolescents i joves actuals desconeixen que és Bola de Drac i si n'han sentit a parlar és gràcies als seus pares o amics de més edats.

Per això, des de fa temps, corre una campanya a les xarxes socials que demana que es torni a emetre aquesta sèrie a la Televisió de Catalunya, sense editar, tal com es va emetre a finals dels anys noranta ia principis dels 2000. 20 anys després, amb el polític unionista veient la política actual des de casa com a espectador, són molts els exemples d'escenaris bonistes que estan condicionant el dia a dia de la nostra societat. Curiosament, l'esquerra que tant ha injuriat el polític de CiU ara abraça els seus plantejaments. Consideren que Bola de Drac no pot tornar a TV3 perquè representa valors negatius. Creuen que la sèrie en si és masclista i violenta.

Bola de Drac, una sèrie mítica

"Bola de Drac" va ser creada per Akira Toriyama el 1984. La història segueix les aventures de Goku, un guerrer excepcionalment fort amb una cua de mico, a la recerca de les boles de drac, set esferes màgiques que, quan es reuneixen, poden concedir qualsevol desig. La sèrie es divideix en diverses parts, cadascuna centrada en diferents etapes de la vida de Goku i els amics. Inicialment, "Dragon Ball" s'enfoca a la infància d'en Goku i les seves primeres aventures, barrejant arts marcials, humor i fantasia. Durant aquestes aventures, en Goku coneix molts amics i enemics, aprenent arts marcials i descobrint més sobre el seu misteriós origen.

Posteriorment, la sèrie evoluciona cap a "Bola de Drac Z", on l'enfocament es desplaça a combats més intensos, personatges més poderosos i la introducció de races extraterrestres, com els superguerrers. A "Bola de Drac Z", en Goku descobreix que és un Saiyajin i enfronta amenaces més perilloses per a la Terra i l'univers, incloent enemics com Vegeta, Freezer, Cèl·lula i Buu. Després de "Bola de Drac Z", segueixen sèries com a "Bola de Drac GT" i "Bola de Drac Super". "Bola de Drac GT" porta la història en una direcció diferent, no basada en el màniga original, mentre que "Bola de Drac Super" reprèn la narrativa després del final de "Bola de Drac Z".