Un calendari amb data 13 d'octubre sobre un saló de seients vermells en un edifici històric.

Aliança Catalana es dispara i tindria la clau si Junts i ERC es presenten junts

El partit de Sílvia Orriols no para de créixer

Això ja no hi ha qui ho pari. Els cordons sanitaris, els vetos i les reprimendes del president del Parlament han quedat clar que funcionen i Aliança Catalana no para de créixer. El partit que lidera Sílvia Orriols va obtenir dos diputats a les passades eleccions celebrades el 12 de maig i va estar molt a prop (només a 2000 vots) d'aconseguir 3 escons més per la demarcació de Barcelona i un més per Girona, que va perdre a l'últim moment .

Orriols, representant les comarques de Girona i Ramon Abad , representant les comarques de Lleida, són per ara els dos únics representants aliats al Parlament. Si finalment hi ha acord d'investidura, seran ells dos els qui liderin la veu independentistes a la Cambra legislativa catalana. Si, per contra, no hi ha acord abans del 25 d'agost, Catalunya anirà a eleccions el proper 13 de maig. I l'escenari serà molt diferent respecte del 12 de maig.

El sociòleg Sergi288 ha fet una nova enquesta i n'ha actualitzat resultats. En aquesta ocasió, entrevista 358 persones i pronostica una participació del 52%. La diferència respecte dels anteriors comicis és que en aquesta ocasió es valora una coalició formada per Junts i ERC, com ja van fer amb el 'Junts pel Sí'. Aconseguirien el 31,1% dels vots i entre 50 i 52 diputats . El segon partit amb més vots seria el PSC, amb un 28,3% d'intenció de vot i entre 42 i 44 diputats. Igual que a les anteriors enquestes, el Partit Popular d'Alejandro Fernández seria el tercer classificat, amb un 11% d'intenció de vot i entre 16 i 17 diputats.

La sorpresa majúscula arribaria tot seguit. Aliança Catalana seria el quart partit, amb 10 o 11 escons i el 7,9% dels vots. Després ve la CUP, amb 4 o 5 diputats i 4,6% dels vots. Un resultat calcat al de VOX, que tindria els mateixos vots i els mateixos escons. Podem tindria entre 3 i 4 diputats i un 3,6% dels vots. S'ha acabat la Festa 3 diputats i 3,7% dels vots i Comuns desapareix i acaba la seva història igual que Ciutadans.

Cal recordar la solvència de la font. Sergi288 ha realitzat sondejos electorals a les darreres eleccions celebrades i els errors han estat mínims, amb encerts que s'acosten al 90%. S'ha pronunciat als comicis autonòmics de Galícia i el País Basc, a les eleccions europees i també a les eleccions de Catalunya del 12 de maig.

Possibles pactes post electorals

Seguint aquests resultats, és clar que l'independentisme real i l'independentisme institucional sumen suports. A la part alta de la forquilla, Junts, ERC, Aliança Catalana i CUP tindrien 68 diputats, és a dir, que tindrien la majoria absoluta. És clar que independentistes i antisistema haurien de conviure i posar-se d'acord. Actualment, la suma de Junts, ERC, CUP i Aliança és de 61 diputats.

La CUP tindria una nova oportunitat per demostrar que és un partit independentista i que la qüestió nacional ha de prevaler per sobre de qualsevol altra, demostrant així que la no investidura de Jordi Turull va ser una equivocació.