Les malalties han estat una preocupació present al llarg de la història dels éssers vius. Aquestes afecten a tots els individus per igual, independentment de les seves condicions físiques. Els seus símptomes afecten i influencien la qualitat de vida de tots aquells que les pateixen.
En un món cada vegada més connectat, la propagació de malalties pot tenir un impacte mundial. Un exemple d'aquest l'hem pogut veure amb la covid, que va tenir conseqüències a escala global. Tot i això, els avenços en la biologia, ens ajuden a pal·liar les seves conseqüències.
Alerta a Vila-seca per un brot d'una greu malaltia
L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha detectat un brot de transmissió autòctona de dengue a la zona de Tarragona, al municipi de Vila-seca, amb cinc casos. Dos d'ells van ingressar a l'Hospital Joan XXIII i posteriorment van ser donats d'alta a domicili, un tercer cas simptomàtic no va requerir ingrés hospitalari i dos casos més han estat asimptomàtics. A Catalunya ja se'n van detectar tres casos el 2023. Després de la detecció del brot d'enguany, l'agència valora el risc d'aparició de nous casos autòctons a la zona com a moderat fins al final del període d'activitat vectorial, al mes de novembre.
La malaltia es presenta després de la picada d’un mosquit en una zona on hi ha dengue, habitualment de manera asimptomàtica. La simptomatologia, quan n’hi ha, depèn de l’edat dels pacients i dura de dos a set dies. Els infants sovint presenten febre seguit d’exantema maculopàpular generalitzat.En els adults, el quadre clínic es caracteritza per febre d’inici abrupte, cefalea intensa amb dolor retroorbitari, miàlgies, artràlgies, nàusees i vòmits i finalment exantema maculopàpular generalitzat.
El procés de detecció i les xifres
Quan es confirma un cas es fa una cerca activa de nous casos mitjançant inspeccions per detectar possibles focus de transmissió a partir de mosquits, i s'alerta als serveis d'atenció primària i hospitalària de la zona. A més, es treballa directament amb els municipis de residència d’aquests casos per proporcionar recomanacions de desinsectació i protecció davant de les picades de mosquit. Finalment, el Banc de Sang i Teixits realitza cribratges sistemàtics de dengue i d’altres malalties transmeses per mosquits en els donants de Catalunya.
Durant l’any 2022 la detecció de casos va augmentar gairebé al nombre d’abans de la pandèmia, amb un total de 194 casos confirmats a Catalunya. L’any 2023 es van confirmar 260 casos, i fins a l’agost de 2024 s’han notificat 295 casos, la major part importats d’àrees geogràfiques endèmiques de dengue, especialment de la regió de les Amèriques.