Els Mossos d'Esquadra van posar en marxa el passat dijous l'operació Gàbia, un dispositiu que tenia com a intenció intentar atrapar a Carles Puigdemont, tallant la circulació de totes les vies catalanes possibles. Els agents de policia es van desplegar per totes les fronteres catalanes després de que el president fes acte de presència a la Ciutadella.
El desplegament va provocar greus acumulacions de trànsit a carreteres com l'AP-7, la C-17 o l'N-II. L'operació va començar al matí, i els Mossos no es van donar per vençuts fins a altes hores de la matinada del mateix dia. No obstant tot va acabar en fracàs, i el president va poder tornar amb èxit a la seva residència a Waterloo.
L'oferiment
L'Estat va oferir als Mossos d’Esquadra el suport dels cossos de la Policia Nacional i la Guardia Civil per a l’operatiu de detenció del president, Carles Puigdemont, però aquests no el van requerir. Així ho constata l’informe que ha remès el Ministeri de l'Interior al Suprem, des d’on apunten que els dispositius de control i vigilància dels cossos policials de l’executiu espanyol no van detectar “en cap moment” la presència de Carles Puigdemont a fronteres, ports i aeroports, des de que el passat 11 de juny, quan el magistrat instructor del Suprem va decidir mantenir en vigor la seva ordre de detenció. Un cop coneguda la tornada a Waterloo de Puigdemont el passat dijous, el ministeri va reforçar la vigilància en aquests punts.
En l'informe remès aquest dilluns al Suprem, el ministeri remarca que la Policia Nacional i la Guardia Civil va mantenir actius els controls a les fronteres durant els dies previs a l'episodi de Puigdemont, especialment a Barcelona i a l'àrea metropolitana. Ara bé, apunten que en aquest moment, i donada "la competència i les capacitats operatives" dels Mossos, no van portar a terme cap operatiu en paral·lel per detenir Puigdemont.
Posteriorment, i davant una possible captura de Puigdemont en territori nacional, els Mossos d'Esquadra van informar el ministeri del disseny del dispositiu "específic i especial" que havien planejat per procedir a la detenció del president un cop fos localitzat. En aquest moment, el govern espanyol va oferir a la Generalitat "qualsevol mena de suport operatiu" per part dels cossos estatals, que no van requerir.
L'exigència
Així, durant el retorn de Puigdemont, el ministeri va exigir activar els recursos operatius i d'intel·ligència extraordinaris de la Policia Nacional i la Guardia Civil per localitzar i detenir el president, reforçant la vigilància a ports i aeroports catalans i vies públiques, especialment aquelles que condueixen o que són pròximes a la frontera amb França. Les vies d'alta capacitat, però, van quedar sota la responsabilitat dels Mossos d'Esquadra, segons detallen en el mateix informe.
En el document el ministeri puntualitza que el dispositiu va actuar fins a les 24 h del dissabte dia 10 d'agost i que la detenció de Puigdemont "ha estat, és i serà fins al seu compliment un objectiu operatiu per totes les unitats i serveis policials" del ministeri.