L'AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) ha emès recentment una alerta alimentària relacionada amb un nou brot de salmonel·la. Vinculat a un producte molt comú a les llars espanyoles.
Segons l'informe, aquests productes provenen d'Espanya i presenten un risc considerable per als consumidors a causa de la presència del bacteri Salmonella spp. Aquest microorganisme, altament contagiós, pot causar intoxicació alimentària, cosa que ha encès les alarmes entre les autoritats i el públic.
Les croquetes congelades i el risc de salmonel·la
El producte afectat són croquetes congelades distribuïdes àmpliament a supermercats i botigues d'alimentació a Espanya. AESAN ha recomanat a tots aquells que hagin adquirit aquest tipus de productes revisar els lots.
El nom de la marca és 'Les croquetes de fer', i l'aspecte del producte és una bossa congelada, amb un pes d'un 1 kg. D'altra banda, el número de lot coincideix amb la data de fabricació. I estan afectades totes aquelles croquetes que hagin estat elaborades entre el 13 de setembre i el 15 d'octubre.
I en cas de coincidència amb els lots afectats, evitar-ne el consum immediat. L'agència està en contacte amb les autoritats de la salut pública per assegurar la retirada del producte dels establiments i així minimitzar els riscos d'un contagi més gran.
La salmonel·la és un bacteri que afecta diversos tipus d'aliments, especialment aquells que són manipulats o emmagatzemats de manera inadequada. La contaminació en productes com ara les croquetes pot sorgir en diferents etapes de la producció.
Ja sigui per manca d'higiene en la manipulació o a causa de fallades en el procés de refrigeració. En aquest cas, l'AESAN ha identificat una fallada a la cadena de producció que ha permès l'aparició del bacteri als lots específics assenyalats a la seva alerta recent.
Què és la salmonel·la i quins són els seus símptomes?
La salmonel·la és un bacteri que causa salmonel·losi, una de les infeccions gastrointestinals més comunes al món. Aquesta malaltia se sol presentar de 6 a 72 hores després de consumir l'aliment contaminat. I els seus símptomes poden variar en intensitat, però generalment inclouen: febre, dolor abdominal, nàusees i vòmits i diarrea intensa.
Encara que la salmonel·losi és una malaltia que es pot tractar a casa mitjançant repòs i hidratació. En persones amb sistemes immunològics debilitats, com a gent gran, nens o persones amb malalties cròniques, pot provocar complicacions greus, arribant a requerir hospitalització. La deshidratació severa i els desequilibris electrolítics són alguns dels perills més importants en aquests casos.
Els perills de la salmonel·losi i com prevenir-la
Consumir aliments contaminats amb salmonel·la pot tenir conseqüències de salut duradores si no es prenen mesures ràpides i adequades. Per prevenir-la, és fonamental seguir pràctiques segures de manipulació i de cocció d'aliments.
Evitant la contaminació creuada a la cuina i cuinant completament els productes d'origen animal o elaborats, com ara les croquetes congelades. En aquest cas, l'AESAN ha insistit que els consumidors evitin el producte afectat, tot i que també recomana cuinar bé els aliments per reduir qualsevol possibilitat de contagi.